Cum să alegi cea mai bună placă compactoare?

placi compactoare

Betonul este unul din cele mai importante materiale folosite în lucrările de construcție și reparație. Iar calitatea acestuia depinde de mai mulți factori, inclusiv cât de omogen a ieșit amestecul final. La fel e și cu celelalte materiale de construcție, precum nisipul, pietrișul etc. Ca să fii sigur de calitatea materialelor utilizate, dar și de faptul că acestea vor fi compactate și nivelat cât mai eficient, ai nevoie de o placă compactoare profesională, utilaj întâlnit pe toate șantierele de construcție mari, de la clădiri până la lucrările de reparație a drumurilor.

Principiul de funcționare a acestor utilaje este destul de simplu: acestea asigură procesul de vibrare și compactare a betonului și altor materiale pe straturi, evitând astfel formarea bulelor și golurilor în interior. Fiind o tehnică complexă, plăcile compactoare necesită o abordare individuală și o investiție responsabilă, mai ales în cazul în care vor fi utilizate pentru lucrări îndelungate și în volum mare. Iată de ce, înainte de a alege o placă compactoare de vânzare, merită să îi cunoști principalele caracteristici tehnice și constructive, despre care vom vorbi în continuare.

Ce tipuri de plăci compactoare există?

După cum menționat, plăcile compactoare sunt utilizate în nivelarea mai multor tipuri de materiale: beton, nisip, pietriș, asfalt și chiar pavaj. Modelele disponibile pe piață se deosebesc prin capacitate, funcționalitate, dar și mod de funcționare și utilizare. Primul și cel mai important criteriu de clasificare a acestor utilaje utilizate pe larg în construcții este în funcție de dimensiuni și greutate. Astfel, în funcție de acest criteriu, deosebim trei categorii:

  • Plăci ușoare (până la 75kg). Acestea ne oferă o forță de vibrație de până la 10kN și o adâncime de compactare de aproximativ 20cm. Se potrivesc pentru compactarea nisipului, pietrișului mărunt și pavajului.
  • Universale (cu greutatea cuprinsă între 75 – 90kg). Plăcile din această categorie oferă o adâncime de compactare de 30cm, cu forța de vibrație – 15kN. Pe lângă nisip și pietriș, sunt utilizate în nivelarea grundului și asfaltului în lucrările de reparație a drumurilor.
  • Medii și mari (90 – 150kg și peste). Adâncime – până la 50cm, forța de vibrare - 30kN. În acest caz vorbim despre plăcile compactoare utilizate în construirea clădirilor și drumurilor unde e nevoie de o adâncime mare de compactare. Având o greutate mare, aceste utilaje cel mai des au o construcție reversibilă, pentru a asigura o manevrare mai ușoară.

De asemenea, plăcile compactoare se deosebesc și prin tipul motorului, dar și combustibilul utilizat. În acest caz avem trei opțiuni: placă compactoare Diesel, pe benzină sau electrice, cel mai des din categoria ușoară, de dimensiuni mici. Avantajul modelelor ce funcționează pe combustibil este că nu necesită conectarea la o sursă de energie.

Caracteristici importante în alegerea unei plăci compactoare noi

Fie că planifici să iei o placă compactoare de închiriat sau să investești în achiziționarea unui utilaj propriu, în ambele cazuri este important să cunoști principalele specificații tehnice cu care este dotată, ca să îți poată oferi productivitatea și eficiența de care ai nevoie. Fiecare utilaj în parte are caracteristicile sale individuale, care pot influența direct modul de funcționare și exploatare. Astfel, în alegerea modelului potrivit, îți recomandăm să atragi atenția la următoarele detalii:

  • Puterea motorului. Motorul este cel mai important element al oricărui utilaj, de capacitatea și buna funcționare a căruia depinde eficiența de lucru. După cum am menționat, plăcile pot avea motoare cu ardere internă sau electrice. O placă compactoare electrică poate avea puterea cuprinsă între 250 – 2200W, cele pe benzină (1770 – 9800W), iar cele Diesel, de la 3000W până la 24500W, fiind și cele mai costisitoare.
  • Tip pornire. Acest criteriu este important pentru modelele cu combustibil. Astfel, acestea pot fi pornite manual (la sfoară) sau cu ajutorul unui starter electric.
  • Suprafața de lucru. Această caracteristică depinde nemijlocit de dimensiunile plăcii. De regulă, plăcile sunt produse din fontă rezistentă, iar cu cât dimensiunile acesteia sunt mai mari, cu atât pot compacta o suprafață mai mare, cu o forță de vibrație mai înaltă.
  • Adâncimea de compactare. Despre acest detaliu am discutat atunci când am analizat tipurile de plăci. De asemenea, în acest caz trebuie să ținem cont și de materialele cu care lucrăm. De exemplu, pentru compactarea pavajelor nu pot fi folosite plăci compactoare cu o greutate mai mare de 170kg, pentru a evita riscul de deteriorare a materialelor.
  • Productivitatea. Această caracteristică reprezintă de fapt volumul de lucru ce poate fi realizat într-o perioadă anumită de timp și se măsoară în m2/h. Nivelul de productivitate depinde direct de greutatea și dimensiunea plăcii.
  • Funcțiile suplimentare. Aici putem menționa: funcția reversivă, rezervor cu apă (împotriva prafului), covor din poliuretan (folosit pentru pavaje) și altele.

Placă compactoare Bisonte sau Imer? La Etop ai cel mai bogat sortiment

Suntem distribuitori autohton de tehnică și utilaje pentru construcție, de la cei mai cunoscuți producători din această nișă, fapt ce ne permite să oferim clienților noștri o gamă variată de modele, oferte avantajoase și garanția calității. În magazinul Etop poți achiziționa sau închiria orice placă compactoare Honda, Bisonte, Imer Group, Batmatic, Ammann etc. În plus, pentru toate utilajele achiziționate de la noi, clienții pot beneficia de servicii profesioniste de mentenanță, instalare, livrare, pentru confort maxim și ușurință în utilizare. Pentru orice detalii nu ezita să faci legătura cu noi sau să ne vizitezi: Chișinău, Strada Uzinelor 90.

Pentru ce scopuri este utilizată o placă compactoare?

Ce tipuri de plăci compactoare sunt?

Unde poți cumpăra o placă compactoare în Chișinău?

Cât costa să arendezi o placă compactoare?