Creșterea continuă a șantierelor de construcție a accelerat și dezvoltarea tehnologiilor moderne care contribuie la facilitarea procesului de muncă. Printre varietatea de echipamente prezente pe șantiere, se întâlnește și pompa de beton.
Pompa pentru beton - echipament extrem de necesar pentru construcțiile pe scară largă, dar dificil de utilizat. Din acest considerent, este nevoie să fie respectate regulile următoare:
- instalarea se realizează de specialiști de înaltă clasă, care cunosc specificațiile produsului în detaliu;
- să se respecte strict regulile și tehnologiile de utilizare;
- personalul să fie responsabil și pregătit de proces;
- întrebuințarea soluțiilor speciale pentru prepararea mortarului, luând în calcul diametrul manșonului pentru furnizarea amestecului;
- distanța și condițiile pentru transmiterea betonului la destinație să fie aplicate cu strictețe.
Cu toate aceste dificultăți și reguli, pompa de turnat beton și-a meritat locul pe șantiere și este o mașinărie adecvată care poate fi folosită în condiții dificile și uneori inaccesibile, mai ales în situații când:
- accesul pe șantier este anevoios,
- betonul trebuie livrat la o înălțime considerabilă,
- densitatea clădirilor.
Tipuri de pompe
- Pompă de beton staționară: mașină cu piston de beton, amplasată pe un șasiu cu roți. Se folosesc pentru construcția blocurilor înalte și se montează pe perioade lungi de timp. Pot avea motoare de benzină sau motorină. Dimensiunile compacte permit montarea aproape pretutindeni iar costul pentru închiriere este relativ mic. Dacă utilizezi o pompă de beton fixă atunci:
- soluția poate fi aplicată la o înălțime mai mare de 4 metri, iar
- viteza de alimentare este de 90 m³/oră.
- Pompă de tip rulotă: foarte ușor de transportat și se poate amplasa oriunde pe șantier.
- Pompă mobilă - Putere ei semnificativă permite livrarea a 150 m³ de soluție/oră, mobilitate, manevrabilitate și performanță excelentă. Această opțiune nu este disponibilă unei construcții private. O pompă beton de vînzare implică costuri mari, în asemenea cazuri, optează pentru arenda lor.
- Utilizarea mașinăriilor sofisticare, presupune mai întâi să te informezi corespunzător și să ții cont de câteva sfaturi:
- verifică dacă dispozitivul are presiune hidraulică. Presiunea este înregistrată în fișa de date.
- instalează o pompă de apă pentru a pompa apa rămasă și pentru a spăla sistemul prin care se transferă betonul.
- selectați soluțiile adecvate prin metoda probelor din diferite compoziții și consistență.
- asigură-te că numărul de coturi este minim, astfel amplasează conductele pentru transportarea betonului corect și evită înclinarea acestora sub unghi drept.
- înainte de transmiterea betonului, udă conducta cu mortar de var, care formează un lubrifiant pe pereți.
- evită întreruperile lungi când furnizezi beton. Dacă se produce stagnarea producției, este necesară pomparea soluției prin conducte la viteză mică la fiecare zece minute.
- când apare un blocaj, echipamentul se oprește pentru a preveni deteriorarea. Imediat, trebuie să determini locația de curățare și să o curăți.
- când se folosește iarna, soluția se încălzește la 25-30 de grade, iar pompa de beton în sine se încălzește cu abur.