Cum alegi corect un generator electric

cum de ales corect un generator de electricitate

Curentul electric a devenit o necesitate vitală în lumea modernă, mai ales la locul de muncă, spațiile comerciale sau pe șantierele de construcție. Iar scurtcircuitele sau deconectările periodice de electricitate sunt niște dificultăți care pot stopa procesul de muncă, activitatea angajaților și a mașinăriilor utilizate în proces. Uneori, pentru înlăturarea problemelor care au dus la deconectare durează ore și chiar zile întregi, cu impact negativ asupra lucrărilor în plină derulare. Pentru a evita astfel de situații imprevizibile și deloc plăcute, ne poate veni în ajutor un generator electric.

Tipuri de generatoare electrice

Un generator de electricitate, mai numit și generator de lumină este de fapt un utilaj special care permite transformarea energiei mecanice în electricitate. În general, după scopul utilizării, deosebim două tipuri: generator casnic, cu o capacitate și dimensiuni moderate și generatoare electrice industriale, capabile să asigure cu curent electric mai multe încăperi. De asemenea, după tipul construcției, deosebim următoarele modele:

 • Generatoare de curent electric staționare. Cele mai scumpe generatoare. Pe lângă costul înalt, acestea necesită costuri suplimentare de instalare și mentenanță. Marele avantaj este că oferă o rezervă mare de electricitate, capabilă să asigure cu energie electrică întreaga casă / fabrică, pentru o perioadă de până la 16 – 24h, pentru modelele de top. De asemenea, în caz de întreruperi de curent electric, unele modele se pot conecta automat. Astfel de generatoare reprezintă o sursă de curent alternativ în caz de deconectări frecvente, mai ales pentru fabricile sau uzinele care au mereu nevoie de electricitate.
 • Generatoare portabile. Au un preț mult mai redus și oferă posibilitatea de a fi transportat, fără a ocupa spațiu în plus. Totuși, ne oferă o putere mai mică și nu este potrivit pentru alimentarea întregii case, ci doar a unei camera sau două, pentru o perioadă scurtă. Există modele pe benzină, propan sau gaz.

Generator de curent electric: recomandări în alegere

Indiferent ce model planifici să-ți iei, profesional sau pentru uz casnic, este important să atragi atenția la câteva criterii importante, care asigură buna funcționare a unui generator, dar și durabilitatea acestuia. În general, generatoarele au același concept de funcționare, deosebindu-se doar prin putere, tipul de alimentare, capacitate, dar și unele funcționalități suplimentare. Împreună cu specialiștii Etop am stabilit care sunt principiile esențiale în alegerea unui generator, care te vor ajuta să faci o alegere corectă și responsabilă.

Scopul utilizării și zona amplasării

La această etapă trebuie să decizi pentru ce ai nevoie de un generator, dar și în ce scopuri îl vei utiliza. Pe piață sunt echipamente compatibile cu diferite domenii: sănătate, industrial, militar, data center, rezidențial, telecomunicații, agricultură etc. De asemenea, există și generatoare electrice de uz casnic, la un preț ceva mai mic. Fiecare din ele deosebindu-se prin capacitate, dimensiuni funcționalitate. După zona amplasării, generatoarele pot fi de:

 • interior - necesită montarea unor fante speciale pentru evacuarea aerului și a fumului.
 • exterior - generatorul este proiectat cu o carcasă insonorizată de protecție.

Puterea și tipul de curent generat

Puterea este cea mai însemnată caracteristică tehnică a unui generator, care trebuie aleasă cât mai responsabil și corect. În cazul lipsei de electricitate, generatorul va avea rolul de sursă principală de curent, iar dacă puterea va fi prea mică pur și simplu nu își va îndeplini pe deplin scopul. De aceea, este important să iei în calcul toate dispozitivele pe care le ai în casă, dar și puterea pe care o consumă, raportând-o ulterior la puterea generatorului.

Nu uita și de tipul de electricitate consumată. Deosebim aparate cu electricitate rezistivă (televizorul, caloriferele, plita electrică, cuptorul și chiar becurile) și inductivă (care consumă mai multă putere la pornire). De regulă, puterea generată trebuie să fie de 2 ori mai mare decât puterea totală. În general, putem clasifica generatoarele după puterea generate, în câteva categorii:

 1. 500W – 3000W. Specifică pentru modelele portabile. Se descurcă perfect cu iluminarea unei case mici. Posedă suficientă energie pentru funcționarea optimă a pompei pentru apă sau frigiderului.
 2. 3000W – 5000W. Pot fi folosite pentru alimentarea unei camera sau două și anume pornirea televizorului și computerului, sau prepararea alimentelor pe un aragaz electric.
 3. 5000W – 7000W. Pot asigura cu electricitate și locuințe mari, încălzite autonom, cu boiler, aer condiționat și pompă pentru apa. De asemenea, sunt compatibile și cu un birou sau magazin de dimensiuni medii.
 4. De la 10000W. Generatoare electrice de curent automatizate, de clasă profesională. Acestea sunt adapta-te întreprinderilor, afacerilor ori atelierelor, întrucât toate dispozitivele sunt conectate la un sistem electric continuu, inclusiv cel cu alarmă sau congelatoarele într-un supermarket.

Un alt criteriu important este tensiunea generată. Astfel, deosebim două tipuri de energie electrică: monofazată (furnizează o singură fază - 230 V) și trifazată (transmite 3 faze - 380 V). Electrocasnicele funcționează pe baza energiei monofazate, iar motoarele industrial utilizează energia trifazată. Și desigur, nu uităm de tipul de curent generat, aici deosebim generatoare de curent continuu și alternativ.

Tipul de motor și modalitățile de pornire

Aici avem trei opțiuni: motor ce funcționează pe benzină, motorină sau gaz (propan).

 1. Generatoarele pe benzină sunt preconizate pentru activități ce necesită o capacitate minimă de energie. Acestea se caracterizează prin: emisii reduse de fum și gaze toxice, zgomot redus, cheltuieli minime de achiziție.
 2. Generatoare electrice pe motorină (diesel). Sunt predestinate proiectelor complexe, implică o putere mare de funcționare și dețin următoarele caracteristici: nivel ridicat al eficienței, consum redus de combustibil, întreținere la prețuri mici, durabilitate extinsă.
 3. Generatoare electrice pe gaz. Solicită costuri reduse de funcționare, numite ecologice căci includ cantități scăzute de substanțe nocive.

Iar dacă să vorbim despre modalitățile de pornire, deosebim trei variante:

 • la cheie - se folosește cheia, la fel cum a-i folosi-o pentru un automobil;
 • la sfoară (manual) - opțiune de pornire întâlnită la generatoarele portabile. E important să tragi sfoara atent, fiindcă numărul mare de eșuări poate duce la defectare.
 • automat - se pornește independent la comandă, direct de la panoul de activare. Modalitate convenabilă în cazul generatoarele staționare. Acestea se activează instantaneu, atunci când are loc o întrerupere a electricității.

Generatoare electrice: informații despre construcție și sfaturi de întreținere

Desigur un generator durabil trebuie să aibă și o carcasă super rezistentă. Aceasta este un element primordial, care depinde direct și de locul plasării. Carcasa protejează echipamentul de posibilele pericole, sporindu-i durata de viață. O carcasă bună trebuie să fie rezistentă la factori mecanice, umiditate și lumină solară, dar și să aibă protecție împotriva ploii și ninsorii. De asemenea, pentru modelele staționare este indispensabilă o carcasă pentru insonorizare, care va proteja generatorul de șocuri, dar și va minimiza zgomotul produs.
Iată câteva sfaturi utile, care te vor ajuta să prelungești durata de viață a unui generator

 • întreținerea se efectuează în stare de oprire. Convinge-te că generatorul nu s-a pornit accidental, prin pornirea cablului negativ al bateriei din setul acestuia;
 • întrebuințează un aspirator pentru îndepărtarea murdărie, prafului, uleiurilor, sau lichidelor din exterior și păstrează generatorul în stare curată;
 • curăță periodic plasa de ventilare;
 • pentru a nu deteriora izolația și provoca supraîncălzirea, asigură-te că praful nu va intra întâmplător în bobină;
 • echipamentul trebuie mereu să fie alimentat cu combustibil, doar atunci când este oprit;.
 • lasă motorul să se răcească (cel puțin 2 minute);
 • locul unde se află generatorul trebuie să fie echipat cu sistem de răcire și aerisire iar temperatură constantă să nu depășească 40C.
 • când acesta va fi supus transportării, elimină combustibilul, pentru a preveni scurgerile.

Unde găsești generatoare electrice la cele mai bun prețuri?

La Etop, cel mai mare distribuitor de utilaje pentru construcție te așteaptă un sortiment vast de generatoare electrice, cu livrare în Chișinău și toată Moldova, din toate categoriile: rezidențiale, industriale, de sudură și chiar turnuri de lumină telescopice. Îți oferim prețuri avantajoase pentru procurare, dar și posibilitatea de a lua în chirie utilajele de care ai nevoie, în condiții favorabile. În plus, oferim servicii de instalare specializată a generatoarelor, dar și de mentenanță (diagnosticarea și întreținerea utilajelor de orice complexitate). Iar dacă nu te poți decide cu modelul, suntem gata să te ajutăm cu sfaturi și recomandări, în funcție de necesitățile individuale.
Rămâi mereu conectat la sursa de curent, cu generatoare electrice de la Etop.

Cum alegi un generator de curent electric?

Cum întreținem generatorul de curent electric?

Dupa ce criterii alegem un generator de curent?

Cum să alegi puterea potrivită a unui generator de curent?