În lumea modernă, curentul electric este o necesitate vitală. Mai ales în afacerile mici sau mari, spațiile comerciale sau șantierele de construcție, unde scurtcircuitele sau deconectările de electricitate sunt niște dificultăți care pot stopa procesul de muncă și activitatea lucrătorilor. În plus, uneori, pentru înlăturarea problemelor care au dus la deconectare este nevoie de câteva ore și chiar zile, ceea ce poate aduce un impact negativ asupra lucrărilor în plină derulare. Pentru a evita astfel de situații imprevizibile, ne poate veni în ajutor un generator electric.
La Etop, distribuitor local de tehnică pentru construcții și reparație avem cea mai bogată gamă de generatoare potrivite pentru orice necesitate și buget.
Un generator de electricitate, mai numit și generator de lumină este un utilaj special care permite transformarea energiei mecanice în electricitate. În general, după scopul utilizării, deosebim două tipuri: generator casnic, cu o capacitate și dimensiuni moderate și generatoare electrice industriale, capabile să asigure cu curent electric mai multe încăperi. De asemenea, după tipul construcției, deosebim următoarele modele:
Indiferent ce model planifici să-ți iei, profesional sau pentru uz casnic, este important să atragi atenția la câteva criterii importante, care asigură buna funcționare a unui generator, dar și durabilitatea acestuia. În general, generatoarele au același concept de funcționare, deosebindu-se doar prin putere, tipul de alimentare, capacitate, dar și unele funcționalități suplimentare. Împreună cu specialiștii Etop am stabilit care sunt principiile esențiale în alegerea unui generator, care te vor ajuta să faci o alegere corectă și responsabilă.
La această etapă trebuie să decizi pentru ce ai nevoie de un generator, dar și în ce scopuri îl vei utiliza. Pe piață sunt echipamente compatibile cu diferite domenii: industriale, medicale, data center, telecomunicații, agricultură, uz rezidențial etc. Fiecare din ele deosebindu-se prin capacitate, dimensiuni și funcționalitate. După zona amplasării, generatoarele pot fi:
Puterea este cea mai însemnată caracteristică tehnică a unui generator, care trebuie aleasă bine informat. În cazul lipsei de electricitate, generatorul va avea rolul de sursă principală de curent, iar dacă puterea va fi prea mică pur și simplu nu își va îndeplini scopul. De aceea, este important să iei în calcul toate dispozitivele pe care le ai în casă, dar și puterea pe care o consumă, raportând-o ulterior la puterea generatorului. Nu uita și de tipul de electricitate consumată. Deosebim aparate cu electricitate rezistivă (televizorul, caloriferele, plita electrică, cuptorul, becurile) și inductivă (care consumă mai multă putere la pornire). De regulă, puterea generată trebuie să fie de 2 ori mai mare decât puterea totală. Putem clasifica generatoarele, după puterea generată, în câteva categorii:
Un alt criteriu important este tensiunea generată. Astfel, deosebim două tipuri de energie electrică: monofazată (furnizează o singură fază – 230 V) și trifazată (transmite 3 faze – 380 V). Electrocasnicele funcționează pe baza energiei monofazate, iar motoarele industriale utilizează energia trifazată. Și desigur, nu uităm de tipul de curent generat, aici deosebim generatoare de curent continuu și alternativ.
După acest criteriu deosebim trei opțiuni: generatoare cu motor ce funcționează pe benzină, motorină sau gaz (propan). Iată principalele caracteristici pentru fiecare:
Dacă să vorbim despre modalitățile de pornire a unui generator, deosebim trei variante: cu pornire la cheie, la sfoară (pornire manuală) sau automat, care se pornește independent la comandă, direct de la panoul de activare, modalitate convenabilă în cazul generatoarele staționare, care se activează instantaneu atunci când are loc o întrerupere a electricității.
Desigur un generator durabil trebuie să aibă și o carcasă super rezistentă. Aceasta este un element primordial, care depinde direct și de locul plasării. Carcasa protejează echipamentul de posibilele pericole, sporindu-i durata de viață. O carcasă bună trebuie să fie rezistentă la factori mecanice, umiditate și lumină solară, dar și să aibă protecție împotriva ploii și ninsorii. De asemenea, pentru modelele staționare este indispensabilă o carcasă pentru insonorizare, care va proteja generatorul de șocuri, dar și va minimiza zgomotul produs.
Iată câteva sfaturi utile, care te vor ajuta să prelungești durata de viață a unui generator:
La Etop, cel mai mare distribuitor de utilaje pentru construcție ai generatoare electrice, cu livrare în Chișinău și toată Moldova, din toate categoriile: rezidențiale, industriale, de sudură și chiar turnuri de lumină telescopice. Îți oferim prețuri avantajoase pentru procurare, dar și posibilitatea de a lua în chirie utilajele de care ai nevoie, în condiții favorabile. În plus, oferim servicii de instalare specializată a generatoarelor, dar și de mentenanță (diagnosticarea și întreținerea utilajelor de orice complexitate). Iar dacă nu te poți decide cu modelul, suntem gata să te ajutăm cu sfaturi și recomandări, în funcție de necesitățile individuale.
Rămâi mereu conectat la sursa de curent cu un generator electric de la Etop.