Cum să alegi corect o mașină de tăiat asfalt?

tehnica de constructii

Există utilaje fără de care ar fi greu să ne imaginăm lucrările de construcție în lumea modernă, mai ales în cazul reparației drumurilor sau construirii de la zero a clădirilor mari, cu multe etaje. Unul din ele este și mașina de tăiat beton și asfalt – utilaj specializat folosit pe larg pentru tăierea rapidă și eficientă materialelor tari utilizate în construcție, precum betonul, betonul armat, asfaltul și alte variante analogice din aceeași categorie.

Fiind un utilaj din ramura profesională, alegerea unei mașini de tăiat beton este o sarcină responsabilă și anevoioasă, în primul rând datorită costurilor mari, dar și diversității de modele, pentru diferite necesități. La Etop, distribuitor autohton de utilaje pentru construcție, poți achiziționa orice tip de tehnică pentru tăiere și perforare, inclusiv mașini de tăiat și scarificat asfalt. Iar ca să-ți fie mai ușor, în acest articol ne vom referi la principalele caracteristici pentru o mașină de tăiat beton armat de calitate, recomandări și sfaturi utile de la profesioniști.

Ce tipuri de mașini de tăiat (pereți) beton există și în ce lucrări se folosesc?

Primul și cel mai important avantaj al mașinilor profesionale pentru tăiat beton, comparativ cu utilaje din aceeași categorie, precum ciocanul demolator sau rotopercutor este calitatea și viteza de tăiere, fără crăpături și alte defecte ce pot apărea din cauza unei acționări prea puternice. Iar când vorbim despre eficiență și operativitate, cu ajutorul unei mașini de acest tip poți tăia o placă de beton de 10 ori mai rapid, decât folosind metode tradiționale.

Mașinile de tăiat asfalt și beton sunt utilizate în construcția și reparația drumurilor, lucrările de construcție a blocurilor locative și nelocative, demontarea pereților din beton, ciment și chiar demontarea acoperișului (cu ajutorul unor discuri speciale). Pe piață, sunt disponibile câteva tipuri de astfel de utilaje, după tipul motorului și construcției, și anume:

  • Mașini de tăiat asfalt electrice. Varianta optimă dintre preț și calitate. Comparativ cu modelele cu motor cu ardere internă, pot fi utilizate atât în spații închise, cât și deschise, deoarece nu elimină gaze dăunătoare, dar au o productivitate și putere ceva mai mică.
  • Pe benzină. Cele mai performante modele. Marele avantaj e că nu depind de sursa de curent
  • Diesel (pe motorină). De regulă aceste modele sunt ceva mai econome la capitolul consum. Totuși, unicul dezavantaj, la fel ca și cele pe benzină, e că nu pot fi folosite în spații închise.

După o altă clasificare, în funcție tipul construcției și modalitate de utilizare deosebim mașini de tăiat beton manuale și pe roți. La rândul său, mașinile de tăiat beton pe roți pot fi autopropulsate și de tip standard (ce pot fi mișcate fiind acționate de operator). Modelele manuale sunt utilizate în lucrările mai simple dar și pentru tăierea suprafețelor verticale, precum pereții.

Ce specificații contează la o mașină de tăiat beton cu apă?

La prima vedere, mașina de tăiat beton are o construcție simplă, alcătuită dintr-un disc diamantat, acționat de un motor puternic și un mecanism de transmisie cu scripete, toate fixate pe un cadru pe roți. Suplimentar, dacă vorbim despre o mașină de tăiat beton cu jet de apă, aceasta este dotată cu un rezervor special. Pentru eficiență maximă și durabilitate în timp, toate aceste elemente trebuie să fie de o calitate înaltă, de aceea, încă de la etapa de analiză trebuie alese corect.

Fie că planifici să iei o mașină de tăiat asfalt și beton în arendă sau să investești în achiziționarea unui utilaj propriu, merită să te documentezi despre principalele criterii tehnice ale acesteia:

  • Puterea motorului. Cu cât puterea este mai mare, cu atât mașina este mai productivă. De regulă, modelele pe benzină și motorină sunt mai puternici. Totuși, minusurile acestor modele sunt eliminarea gazelor toxice și nivelul înalt de zgomot și vibrații.
  • Discul. Anume acesta este cel mai important element al unei mașini de tăiat. De regulă, acesta este produs din oțel de cea mai înaltă calitate și așchii de diamant, aplicate pe marginile discului. Pentru o eficiență înaltă și manevrare ușoară, discurilor mașinilor de tăiat au o formă specială, completată de 4 dinți înclinați în unghi.
  • Clasificare în funcție de dimensiuni. În funcție de acest criteriu, mașinile de tăiat beton sunt grupate în 3 categorii: mici (diametrul de 300 – 400mm și adâncimea de tăiere de 90 – 165mm), medii (diametrul: 600 – 800mm și adâncimea de până la 320mm) și mari (ce pot fi utilizate cu discuri ce au diametrul de până la 1200mm).
  • Viteza de avans. Aceasta depinde de puterea motorului. Pentru modelele non-autopropulsante, viteza medie este de 60m/h.
  • Tipul jetului de apă. Modele cu apă pot fi de 2 tipuri: cu sistem fixat pe discul de tăiere sau cu ajutorul unui furtun, fixat pe capacul de protecție. Cea mai optimă variantă este sistemul de alimentare cu apă direct pe disc, care suplimentar asigură răcirea rulmenților.
  • Posibilitatea de reglare a adâncimii de tăiere. Funcție importantă, mai ales pentru modelele din categoria profesionistă, care asigură o tăiere și mai eficientă și precisă.

La Etop poți cumpăra sau lua în arendă orice mașină de tăiat canale în beton

Colaborăm cu cei mai cunoscuți producători de utilaje de sudură, tăiere și perforare, precum Bisonte, Imer Grup, Katz și Lissmac, ca să vă oferim cel mai bun raport preț-calitate și o gamă vastă de modele, pentru toate necesitățile. La Etop ai mașini de tăiat beton cu motoare cu motoare Honda, Subaru, Loncin, Briggs and Stratton și altele și puterea cuprinsă între 1,5kW și 15kW. Toți clienții noștri beneficiază de consultații specializate, servicii de garanție și mentenanță a utilajelor achiziționate de la noi, dar și livrare în toată țara. Scrie-ne pentru mai multe detalii.

Ce contează când alegi o mașină de tăiat beton?

În ce lucrări este utilizată mașină de tăiat asfalt și beton?

Care este principiul de funcționare ale unei mașini de tăiat asfalt?

Cât costă o mașină de tăiat beton și asfalt?