Cum să alegi un generator de sudură?

Cum să alegi un generator de sudură?

Lucrările de sudură sunt un proces important pe șantierele de construcție, în uzine sau alte locații importante. Acestea pot fi realizate cu ajutorul unui sudor conectat direct la sursa de curent sau la un generator electric pentru aparat de sudură, capabil să ne asigure securitate și performanță, chiar și în locațiile unde nu există conexiune directă la electricitate.

Domeniul de utilizare al generatoarelor de sudură este divers, de la construcții, garaje, vile sau case pe pământ, până la puncte de producere și uzine. Iar cel mai important în toate cazurile, este să alegem un generator pentru aparat de sudură, potrivit necesităților și scopurilor noastre de utilizare. La Etop, distribuitor autohton de utilaje și tehnică pentru construcție, avem generatoare de sudură, la prețuri avantajoase, de la cei mai buni producători. Iar în continuare, vom analiza în detalii principalele caracteristici, tipuri și avantaje pe care trebuie să le cunoști, dacă vrei să alegi modelul ce ți se potrivește în totalitate.

Generator de sudură monofazat sau trifazat? Tipuri și varietăți

Cu siguranță mulți se vor întreba, de ce avem neveie de un generator de sudură și nu putem folosi un generator simplu în lucrările de sudură, care este mult mai simplu? De fapt putem folosi și un generator obișnuit, doar dacă are puterea și capacitatea necesară, în caz contrar ne vom confrunta cu deconectări și eficiență minimă, mai ales în condiții climaterice nefavorabile.

Iată de ce, generatoarele de sudură sunt aparate indispensabile în lucrările de sudură, îndeplinind simultan două funcții importante: asigură conexiuneal a curent, asemenea unei mini stații electrice și servesc direct pe post de sudor. Combinația dintre cele două ne asigură maximum confort în exploatare, mobilitate, economisirea timpului de lucru și, nu în ultimul rând, a energiei.

Astăzi, pe piață avem mai multe tipuri de generatoare, în funcție de tensiune, putere și combustibil utilizat. După tipul de tensiune, avem de ales dintre un generator de sudură trifazat (380V) și monofaza (220V). De asemenea, după modul de funcționare, deosebim generatoare pe benzină și motorină (Diesel). Modelele Diesel se potrivesc pentru lucrările în condiții climaterice nestabile, chiar și pe o perioadă îndelungată de timp. În timp ce, generatoarele pe benzină sunt mai productive și sigure, dar și cu o performanță și putere mai înaltă.

Ce caracteristici contează la un generator de sudură de vânzare?

Fiind un utilaj electric complex, un generator electric cu aparat de sudură incorporat ne oferă o listă întreagă de avantaje și funcții, care fac funcționarea acestuia comodă și productivă, chiar și pentru novici. Totuși, înainte de a merge la magazin este important să cunoști din timp care sunt principalele specificații tehnice ale unui generator de acest tip, la care merită să atragem atenția. În general, avem 5 caracteristici primordiale, de care trebuie să ținem cont:

  • Puterea (capacitatea). De regulă, acest detaliu este indicat în documentele tehnice ale generatorului. Pentru eficiență înaltă, specialiștii ne recomandă să alegem un generator de sudură cu 25 – 50% mai puternic decât capacitatea necesară.
  • Puterea curentului de sudare. Fiind utilizate des la capacitatea maximă, generatoarele de sudură se vor uza destul de rapid, dacă nu au puterea potrivită. Există o formulă care ne permite să calculăm puterea curentului de sudare. Și anume, puterea generatorului înmulțit cu tensiunea arcului de sudare. Exemplu, cu un generator de 4000W vom putea efectua lucrări de sudare la capacitatea maximă a curentului de până al 130A.
  • Diametrul electrozilor. Încă un criteriu care ne asigură performanța în sudare. Aici calculele deja au fost făcute de specialiști, trebuie doar să alegem diametrul potrivit. Pentru un electrod de 2mm, puterea minimă a generatorului trebuie să fie de 2,5kW, 3mm – 3,5kW iar pentru lucrările cu elecotrozi de 4mm, avem nevoie de minim 4,5kW.
  • Prezența invertorului. Încă o regulă importantă în alegere, este să optezi anume pentru un generator cu invertor de sudură. Aceste modele sunt capabile să ne ofere nivelul de performanță necesar, eficiență, dar și durabilitate îndelungată.
  • Principiul de lucru (sincron sau seria Duplex). Și ultimul, dar probabil cel mai important detaliu este principiul de lucru. Pentru lucrările de sudură sunt potrivite doar generatoarele sincrone sau combinate (din seria Duplex).

Generatoare de sudură în arendă și vânzare, doar la Etop

La Etop avem generatoare pentru toate scopurile și buzunarele, capabile să ofere eficiență maximă în lucrările de construcție, industriale sau casnice. Consultanții Etop sunt la dispoziția fiecărui client, cu sfaturi și recomandări. Pe lângă gama vastă de utilaje, oferim și servicii de arendă a utilajelor, în condiții și termeni favorabili. De asemenea, oferim și servicii de mentenanță a utilajelor achiziționate de la Etop, pentru că avem grijă de buna exploatare și funcționare a tehnicii noastre. Pentru orice întrebare ce ține de generatoare de sudură sau oricare alt utilaj de construcție sau uz casnic, nu ezita să ne scrii. Vom răspunde receptiv și cu drag!

Ce este un generator de sudură?

Care este diferența dintre un generator de sudură și unul obișnuit?

Cum să alegem un generator de sudură în dependența de putere?

Ce electrozi sunt folosiți în sudare?